Celulita nu este o boala in sine dar aceasta problema creeaza atat dezechilibre estetice cat si probleme de stima de sine. Localizata sub piele, celulita reprezinta o acumulare de tesut adipos la nivelul coapselor, soldurilor si feselor, desi se poate forma si pe abdomen, gambe sau brate. Estimarile specialistilor spun ca intre 80-90% dintre femei se vor confrunta cu celulita la un moment dat, adica cu aspectul tipic si textura denivelata de “coaja de portocala”. Desi poate sa apara la pubertate, celulita este mai frecventa odata cu trecerea anilor. Pe masura ce femeile imbatranesc, pielea devine mai subtire si mai neelastica, astfel incat celulita devine mai evidenta.
De asemenea, femeile cu tenul deschis par ca sufera mai des de celulita, deoarece aspectul de “coaja de portocala” este mai evident pe o piele alba sau foarte alba, fata de o piele bronzata sau cu un pigment natural mai inchis. Si barbatii pot face insa celulita, mai ales cei sedentari si cu probleme de greutate. Cercetatorii considera totusi ca barbatii au o structura usor diferita a pielii, inclusiv a straturilor inferioare, fapt care nu permite aparitia celulitei.
Cum apare celulita? Ce factori o pot declansa?
Celulita se refera la anumite transformari ale tesutului adipos si ale celulelor, care sunt cauzate de modificarile limfatice. Aceste modificari pot aparea din cauza factorilor biologici cum ar fi varsta, sau poate aparea din cauza unor probleme genetice, hormonale, poate fi declansata pe fond de stres, din cauza alimentatiei, radicalilor liberi, hormonilor din anumite alimente. Practic celulita se formeaza din cauza capacitatii insuficiente a organismului de a elimina excesul de toxine si acizi care apar in corpul nostru.
Din acest motiv, toxinele se acumuleaza in celulele adipoase aflate sub piele, lucru ce are are drept rezultat, cresterea lor in volum. Celulele exercita apoi presiune asupra pielii si provoaca o deformare a suprafetei pielii, aspect asemanator cu o coaja de portocala. Acest proces se numeste lipohipertrofie, care este o acumulare excesiva de tesut adipos.
Celulita are legatura directa cu sistemul limfatic si drenarea acestuia prin organism. Se stie deja ca limfa ca sa circule corect are nevoie ca sistemul muscular sa fie sanatos si sa existe mobilitate musculara. Altfel spus, daca sangele este pompat cu ajutorul inimii, limfa ca sa circule are nevoie sa exista excitare pe fibra musculara de-a lungul gambelor, bratelor, antebratelor.
Limfa este un lichid transparent, incolor, care circula prin vasele si ganglionii limfatici, precum si in spatiile intercelulare, mediind schimbul de substante intre sange si tesuturi. Aceasta este formata ca un lichid interstitial. Patrunde in vasele limfatice prin filtrare, trecand cel putin printr-un ganglion limfatic inainte sa se verse in sange in vena subclaviana. Limfa circula de la tesuturi la sange, preluand deseurile. Organismul uman are in jur de 1,5 l de limfa. In concluzie, sistemul limfatic este o retea de tesuturi si organe care ajuta la eliminarea toxinelor din organism, a substantelor nocive si altor substante nedorite. Principala functie a sistemului limfatic este aceea de a transporta limfa, un fluid, care contine celule albe, care lupta impotriva infectiilor din corp.
Daca se acumuleaza toxine, acestea intra in celulele grase si in jurul lor. Astfel, fluxul limfei este restrictionat si poate provoca acel aspect umflat sub piele, adica celulita. Sistemul limfatic este diferit de sistemul circulator, deoarece fluxul limfatic nu utilizeaza nici o pompa, precum este inima pentru sistemul circulator. Pomparea limfei in organism depinde in mare masura de miscarea musculara. Persoanele care nu se misca suficient si nu fac efort fizic, au un risc mai mare de a dezvolta un flux limfatic slab si, prin urmare, de a forma celulita. De aceea exista o legatura directa intre sedentarism, retentia de apa, obezitate si celulita.
Totodata, celulita nu apare doar in cazul persoanelor sedentare sau cu un stil de viata dezorganizat. Din cauza poluarii si toxinelor atmosferice tot mai multe persoane cu o silueta normala sau subtire sufera de celulita la nivel de epiderma. Pe scurt, aparitia pielii cu aspect de coaja de portocala nu are legatura numai cu greutatea in exces, ci este rezultatul unui stil de viata nesanatos.
Specialistii si dermatologii spun ca obezitatea si celulita au in comun mecanismul de formare si anume cauza depunerilor, care este reprezentata de celulele adipoase. Obezitatea este cauzata de o crestere a tesutului adipos, care afecteaza intregul corp. Deci, celulele grase cresc din cauza excesului de grasime. Pe de alta parte, celulita este cauzata de acumularea toxinelor din celulele grase, ceea ce face ca volumul acestora sa creasca, dar numai in anumite parti ale corpului, cum ar fi abdomenul, fesele si coapsele. Practic, provoaca degenerarea tesutului subcutanat. In cazul obezitatii, grasimea din celule este distribuita uniform si, prin urmare, pielea nu este deformata.Exista doua tipologii de manifestare a celulitei. Prima dintre ele tine mai mult de partea estetica si este determinata de o multime de factori genetici si hormonali dar si de dezechilibre alimentare, poluare, radicali liberi sau stres. Acest tip de celulita este declansata de:
- hiperpolimerizarea anormala a tesutului conectiv
- alterari primare ale tesutului adipos
- alterari ale microcirculatiei
Acest tip de celulita poate aparea si din cauza unor factori precum: o dieta hipercalorica, medicamente luate in exces sau diferite rutine si tratamente de piele aplicate in cantitati excesive sau gresit. Pe zona alimentara celulita poate fi declansata de exemplu de o dieta bogata in carbohidrati cu indice glicemic mare decat media normala. Lista alimentelor cu indice glicemic mare: Cerealele (mai ales cele procesate), Orez, Cartofi, Painea, Fructele. Aceasta forma de celulita are mai mult un impact asupra fizicului si confortului nostru psihic dar nu este o boala in sine.
Pe de alta parte exista si celulita infectioasa cauzata de o infectie bacteriana. Bacteriile pot infecta straturile mai adanci ale pielii daca acestea sunt crapate din cauza unei muscaturi de insecte, a unei taieturi sau daca ai pielea uscata si cu crapaturi. Uneori, fisurile pielii sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber. Celulita infectioasa apare atunci cand bacteriile precum streptococul si stafilococul, cel mai frecvent intalnite, patrund in pielea ta printr-o fisura de la nivel cutanat. Incidenta unei infectii mai grave cum ar fi cea cu Stafilococ auriu rezistent la meticilina (MRSA) este in crestere.
Desi celulita infectioasa poate aparea oriunde pe corp, cea mai des intalnita zona este partea inferioara a piciorului. Este cel mai probabil ca bacteriile sa patrunda in zonele afectate ale pielii, cum ar fi locul in care ai suferit o interventie chirurgicala recenta, taieturi, rani prin intepare ori daca suferi de afectiuni, precum dermatita, ulcer sau ciuperca piciorului denumita picior de atlet (tinea pedis).
Cum te ajuta tehnologia Eximia sa elimini sau sa previi celulita?
Celulita, asa cum am spus anterior, are ca factori declansatori problemele limfatice. Pentru a evita aceasta problema ai nevoie sa stii cateva lucruri despre cum poate interactiona organismul atunci cand nu exista suficienta mobilitate la nivelul muschilor coapselor, abdomenului, bratelor si antebratelor. Activeaza circulatia prin diferite proceduri precum – creme cu efect de incalzire sau racire musculara, electrostimulare sau alte echipamente! De ce? Pentru ca celulita apare in zonele corpului cu circulatie deficitara.
De obicei, se localizeaza pe fese si coapse. Alergatul si inotul sunt cele doua sporturi-cheie pentru activarea circulatiei si pentru prevenirea celulitei, asa ca nu ezita sa-ti faci un obicei din a merge de 2-3 ori pe saptamana la inot sau la alergat. Iar daca nu ai timp rezerva 20 de minute de electrostimulare. Prin acest procedeu activitatea musculara este intensificata astfel inca limfa sa poata circula liber sau in parametrii optimi.
Eximia HR77 Platinum Anniversary reprezinta un concept tehnologic de ultima generatie pentru slabire intensiva si remodelare corporala, care ofera rezultate sigure prin activarea metabolismului celular fara efecte adverse si fara afectarea tesuturilor adiacente. Tratamentul este o inovatia care poate inlocui cu succes liposuctia chirurgicala cu terapii inovative ce stimuleaza procesele metabolismului uman pentru a elimina excesul de grasime si celulita, ajutand totodata si la ameliorarea vergeturilor, la tratarea retentiei de lichide si a lipsei de fermitate. Inca de la prima sedinta se poate observa o scadere in centimetri pe zona lucrata si o imbunatatire a aspectului pielii.
Beneficii:
• Elimina pana la 40% din tesuturile adipoase;
• Reduce celulita in toate stadiile, cu pana la 95%
• Amelioreaza vergeturile vechi si trateaza vergeturile in stadiul incipient;
• Alternativa unica si revolutionara a liposuctiei chirurgicale;
• Reda fermitatea si elasticitatea pielii;
• Accelereaza metabolismul celular si oxigeneaza tesuturile;
• Asigura drenaj limfatic si detoxifiere;
• Tratament non-invaziv si nedureros.
Pentru programari poti accesa acest link.